Mrożenie metodą szokową

Mrożenie to jeden z najbardziej skutecznych i równocześnie najbezpieczniejszych sposobów z przedłużania trwałości produktów spożywczych. Co prawda mrożenie zmienia cechy zamrożonego produktu, niemniej jednak pozwala zachowanie jego trwałości przez wiele miesięcy, co jest niemożliwe, w przypadku innych metod. W celu zwiększenia skuteczności tej metody użycie mają przyszłościowe technologie, w których celem jest ograniczenie zużycia energii elektrycznej i równocześnie zwiększenie możliwość produkcyjnych w zakresie zamrażanie.

Komora szokowego mrożenia umożliwia niemal natychmiastowe zamrożenie dużej ilości mięsa, warzyw, owoców albo innych towarów bez zmiany ich wyglądu. Klientom zależy dzisiaj na tym, aby mrożone produkty wyglądały omal tak, jak świeże, co jest jednym z elementów ich późniejszej atrakcyjności. Szokowa metoda mrożenia umożliwia osiągnięcie takiego efektu. Mrożenie metodą szokową początkowo wymaga wyższych nakładów energii, niemniej jednak ostatecznie jest tańsze, dlatego że cały proces mrożenia zostaje skrócony i produkty są szybciej gotowe do dalszego przechowywania lub transportu, a firma może w tym okresie czasu wyprodukować więcej mrożonek. Szokowa metoda mrożenia perfekcyjnie kontroluje się w biznesie owocowo-warzywnej, gdzie produkty można zamrozić stosunkowo szybko i w opakowaniach wyglądają one de facto świetnie. Mrożenie szokowe to metoda tańsza niż inne, gdyż ostatecznie używa mniej energii. Ta forma jest obecnie stosowana coraz częściej, co pokazuje, jak jest skuteczna.
Sprawdź tutaj: komora szokowego schładzania.